Leren Tekenen

LEREN TEKENEN

VOOR BEGINNERS!

In 10 minuten al beter leren tekenen met deze oefening!

Dit is wat de tekenleraren jou niet vertellen om sneller en beter te leren tekenen vandaag nog in simpele stappen met 1 oefening?

Als ik jou als beginner 1 simpele oefening mocht geven om beter te leren tekenen welke oefening zou dit zijn?

Hallo mijn naam is Carlo en ik geef tekenlessen op YouTube en hier op mijn website speciaal voor beginners. Vandaag leer ik jou mijn eerste stap in een serie van tekenlessen waar ik jou in elke les iets leer om alles volledig in 3D te kunnen tekenen.

99% van de Teken Leraren maakt hier geen gebruik van!

Bij mij leer je tekenen met het teken alfabet. Dit zijn een aantal simpele vormen die je als bouwstenen kunt gebruiken om moeilijkere dingen mee te tekenen.

leren tekenen

Wil je meer te weten komen over tekenen en antwoord krijgen op bijvoorbeeld:

1. Heb ik talent nodig om te kunnen leren tekenen?
2. Wat is de meest gebruikte methode om te leren tekenen? (De 3 beste manieren)
3. Wat als ik eigenlijk wil schilderen zoals aquarel, olie of acryl of super realistisch zwart/wit of digitaal schilderen, moet ik dan kunnen tekenen?

Of heb je andere vragen? Dan raad ik je absoluut aan om mijn artikel Leren tekenen: de 3 beste manieren te lezen voor of na deze oefening.

Welke oefening kan ik NU VANDAAG! nog doen om beter te worden met tekenen Carlo?

Behendingheid. Dit betekent eigenlijk je hand oog coördinatie. Dus de coördinatie tussen het potlood en je hand, je ogen en het papier. Tekenen is simpel samengevat het trekken van lijnen en bogen (contouren). Hoe beter jij deze contour lijnen kunt trekken hoe strakker en preciezer jij simpele vormen kunt maken en uiteindelijk alles kan leren tekenen door deze simpele vormen te combineren.

Een streep trekken dat kan elke flappie toch, ik kom hier om echt te leren tekenen?

Iedereen kan leren tekenen door herhaling en het teken alfabet, dit gaat in het begin niet automatisch. Bij elke streep die je zet verfijnt je brein je hand oog coordinatie. Dit zorgt er dus voor als je het vaak genoeg oefent dat je brein onbewust niet meer na hoeft te denken als je een streep zet. Ook zullen je strepen en cirkels aanzienlijk beter worden waardoor je straks minder moeite hebt om deze contouren om te zetten in perspectief om diepte te geven aan verschillende objecten.


Je brein trainen om deze fijne teken motoriek te begrijpen

De streep trek oefening is een ideale teken introductie als je nog nooit hebt getekend of beter wilt leren tekenen omdat je brein dan vaker een neuronale verbinding maakt. Zie het als een snelweg in je hersenen hoe vaker je er langs rijd hoe bekender en makkelijker de weg wordt

3 dingen om te onthouden

1. Je trekt de lijnen of cirkels vanuit je shouder (je hele arm) en niet alleen uit de pols! De pols is alleen voor kleine strepen/cirkels of details in tekeningen.

2. De raster oefening is mijn meest gebruikte warm up met tekenen! Als je moeite hebt om straks simpele vormen te tekenen en het gevoel hebt dat je lijnen niet lekker zijn. Gebruik dit dan als warm up om even weer in te komen als je even niet hebt getekend!

3. Het is maar een oefening. Het hoeft niet perfect of mooi te zijn, liever wat sneller en veel, het gaat om progressie en het oefenen en het gevoel van het tekenen kom op je kunt het!

Je eerste oefening met extreme stabiliteit en precisie, de verticale en horizontale raster oefening!

Oke top je eerste oefening, maar wat ga je precies doen!? Je gaat lijnen trekken en een raster tekenen om je motoriek te oefenen. Je hebt een pen of potlood nodig en een stuk papier (het liefst veel papier).

Lijnen trekken van A naar B!

Oke dit werkt heel simpel je tekent 2 kruisjes op gelijke hoogte en trekt een lijn van kruisje A naar kruisje B zoals hier te zien is:

teken-oefening

Je trekt dan meerdere lijnen met verschillende breedte. Je doet dit met meerdere pagina’s doe er toch wel minimaal een stuk of 3.

a-b lijnen trekken

Doe nu hetzelfde alleen dan met verticale strepen. Teken ze van onder naar boven en van boven naar beneden! Teken ook hier een stuk of 3 pagina’s vol.

Ik ga nu controleren hoe goed jij de oefening hebt gedaan. We gaan beginnen met de raster oefening!

Je zet strepen op dezelfde manier je begint eerst met de horizontale strepen maar zorg ervoor dat die strepen allemaal even breed zijn. Alleen komt er nu 1 stap bij. Je zorgt ervoor dat de afstand van de strepen dus de tussenruimte zoveel mogelijk gelijk zijn. Dit doe je door met je ogen te kijken en te schatten!

Als je al je horizontale strepen getrokken hebt trek je de verticale strepen. Let ook hier weer op de tussen ruimte. Als het goed is moet je dan een raster krijgen die redelijk gelijk is aan elkaar het hoeft natuurlijk niet perfect maar je weet zelf wel of je de oefening slecht hebt gedaan. Als dit het geval is heb je nog niet genoeg geoefend en kun je nog niet door naar de volgende oefening!

raster oefening
Raster oefening

Gefeliciteerd je hebt nu je eerste raster teken oefening gedaan om binnen enkele minuten al beter te worden met tekenen door je hand en oog coördinatie al drastisch te verbeteren!

Vond je dit een leuke oefening? Help mij meer blog en video lessen te maken door
je in te schrijven om meer gratis lessen te ontvangen.

Leren tekenen is nog nooit zo leuk en simpel geweest.
Je gegevens zijn 100% veilig door het SSL certificaat.

× Hoe kan ik je helpen?