Leren Tekenen

LEREN TEKENEN

VOOR BEGINNERS!

Leren tekenen: de 3 beste manieren?

Je wilt graag leren tekenen, op welke manieren kun je leren tekenen? En wat is voor jou de beste manier om te leren tekenen?

Je hebt nog nooit een potlood aangeraakt of misschien heb je al wel hier en daar wat getekend maar het is nog niet helemaal zoals je zou willen. Hoe kan je echt leren tekenen, waar moet ik beginnen en wat is de beste manier hiervoor?

Mijn naam is Carlo ik help beginnende gemotiveerde volwassen tekenaars op een rustige en leuke manier volledig in 3D te tekenen door middel van makkelijk te begrijpen tekenlessen. Ik wil je graag antwoord geven op deze vragen lees verder!

Wat is tekenen?

Tekenen is eigenlijk het simuleren van onze wereld op een plat vlak papier (2D) door lijnen te trekken (contouren) die verschillende vormen fictieve diepte kunnen geven door het gebruik van perspectief. Waardoor het lijkt alsof het object zich bevindt in 3 dimensies (3D). Deze 3 dimensies zijn 3 assen (coördinaten) X, Z en Y as.

X-Y-Z as 3D

Om te leren tekenen begin je met 2D en werk je langzaam op in simpele vormen die je kunt vertalen vanuit 2D naar 3D. Tekenen leent een ontzettend groot deel van wiskunde wat ze geometrie noemen. Wees niet bang je hoeft geen berekeningen te maken of goed te zijn in wiskunde. 

Tekenen is een visuele communicatie waardoor je met een creatief denkvermogen en gevoel je visuele denkbeelden kan uitwerken. Door gebruik te maken van je concentratie en het constant oefenen van hand oog coördinatie kun je indrukwekkende beelden creëren voor bijvoorbeeld verhalen (films en games), animatie, educatie, productontwikkeling (zoals mode of machines), architectuur of kunst. Het kan fictief maar ook de werkelijkheid zijn.

leren-tekenen

Het leuke hieraan is dat tekenen eigenlijk wel de voorloper is van de camera foto en de geschiedenis heeft kunnen vastleggen naast het geschreven woord. Zelf teken ik graag voor de ontspanning, ik vind het rustgevend werken en leuk om naar te kijken als ik het heb ingelijst het geeft een voldaan gevoel. Het geeft ook mijn huis meer karakter.

Wat is schetsen?

Schetsen is eigenlijk een snelle vorm van tekenen om oefeningen of ideeën op papier te krijgen zonder teveel tijd te verliezen. Het kan ook als een onderdeel van een laag zijn waar de volgende laag met meer precisie en detail kan worden uitgewerkt.

lagen-tekenen
Deze illustratie is bijvoorbeeld opgebouwd uit 4 lagen

Wat als ik eigenlijk wil schilderen zoals aquarel, olie of acryl of super realistisch zwart/wit of digitaal schilderen, moet ik dan kunnen tekenen?

Samengevat: Ja. Er is hier nogal wat discussie over er zijn leraren die zeggen dat de creatie belangrijker is dan het begrijpen van technieken. Ik ben het hiermee oneens, dat je wat kan kliederen betekent niet dat je kan tekenen of schilderen.

Het probleem is als je de fundering (technieken) niet begrijpt dat je gaat merken dat je schilderijen of tekeningen niet kloppen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld verhoudingen of de missende diepte of de belichting die voor geen kant klopt. Dat is prima als je een abstracte tekening of schilderij wilt maken maar wat als je een dier zoals een tijger of een mens of een auto/gebouw wilt schilderen? Wat je dan krijgt is dit:

foute-tekeningen
Deze illustraties missen dus een aantal elementen

Alles begint bij de fundering (de basis) en dat is leren tekenen door gebruik te maken van werkende elementen: hand oog coördinatie, perspectief, geometrie en vormen, verhouding & afmetingen (proportie), belichting en schaduw, kleuren, tekenen door observatie, motivatie, oefenen en herhaling.

Deze elementen en technieken zijn door de meesters van het tekenen en schilderen gebruikt. Zoals Rembrandt, Escher, Leonardo en vele anderen gebruikten dit al door de eeuwen heen. Waarom zou je het wiel opnieuw proberen uit te vinden?

Rembrandt, Escher en Leonardo

Vind je dit artikel leuk? Help mij door het hele artikel te lezen. Dit zorgt ervoor dat deze website beter gevonden kan worden in de zoekmachines. Bedankt – Carlo.


Wat is de meest gebruikte methode om te leren tekenen? (De 3 beste manieren)
De meeste mensen tekenen objecten na van een foto of rechtstreeks vanuit de fysieke wereld. Dit heet tekenen door observatie. Dit is een fantastische methode alleen het mist nog een aantal belangrijke aspecten.

Dit zijn de mogelijkheden:

1. Overtrekken – je leert hier niks mee, niet voor volwassenen.
2. Na tekenen – tekenen door observatie (letterlijk na tekenen wat je ziet), goede methode om in de laatste fase van de tekening details toe te voegen of om te kijken hoe objecten in elkaar zitten om verder te bestuderen.
3. Het teken alfabet (tekenen met simpele geometrische vormen en het leren van technieken om een opzet te kunnen maken. Het afwerken kan gebeuren met observatie of uit het hoofd.

Welke methode hanteer jij Carlo en waarom zou mij dit helpen?

Mijn methode is gebaseerd op het teken alfabet. Dit zijn enkele geometrische vormen waarvan de basis bestaat uit:

teken-alfabet

Je kunt deze vormen zien als bouwstenen met deze bouwstenen kun je alles in de wereld tekenen. Stap voor stap leer ik je deze vormen en technieken om al snel volledig in 3D te kunnen tekenen. Door deze technieken zul je diepte kunnen begrijpen, geometrie en vormen, verhouding & afmetingen (proportie). Hierdoor kan je alles leren tekenen als je de vormen en technieken leert te beheersen.

Mijn methode wordt door regels ondersteund. Er zit dus een proces en een methodiek in die ik zorgvuldig voor je heb uitgedacht waar je stap voor stap steeds meer leert. Ik wil dat je dus niet zomaar wat weg kliedert op een doek of een stuk papier tenzij je nog een kind bent voorruit dan mag het ( =

Heb ik talent nodig om te kunnen leren tekenen?

Kort samengevat is het antwoord nee je hersenen moeten getraind worden op hand en oogcoördinatie dit kun je alleen doen door te oefenen en technieken te begrijpen. Als je vader toevallig Maurits Cornelis Escher heet zal het misschien vast wel wat helpen. Maar als dat niet zo is maak je geen zorgen, eigenlijk kan iedereen leren tekenen!

Wat je nodig hebt is motivatie, je moet het leuk vinden om te doen. Vind je het leuk om oefeningen stap voor stap te doen en om langzaam de basis te leren en vanuit de basis steeds beter te worden? Waardoor je straks zelf objecten kan uitzoeken om te leren tekenen? Dan is de kans groot dat je drastische verbetering ziet in je niveau van tekenen. Leuk vinden, motivatie en oefenen dat is het enige wat je nodig hebt! Oja en iets om mee te tekenen – zou dat ook helpen? ( ;  

Wat is de juiste volgorde om een tekening te maken?

1. Hebben van een teken idee (wat wil je gaan tekenen)
2. Juiste hoek – perspectief bepalen
3. Compositie – afbeelding in een uitsnede (optioneel)
4. Het idee vertalen in simpele geometrische vormen (constructie)
5. Contour lijnen maken; simpele vormen en letten op de verhoudingen
6.
Details toevoegen zoals textuur door observatie (gebruik van een foto bijvoorbeeld)
7. Kleur, belichting en schaduw (optioneel)

De meeste mensen beginnen dus gelijk al met stap 6 of 7.Je mist dus een hele hoop aan stappen en technieken. Dit is de reden dat je tekeningen niet kloppen.

Waar moet ik als beginner mee starten om te oefenen met tekenen?

Het beste wat je eerst kunt leren is het ontwikkelen van hand en oogcoördinatie. Dit heb je nodig om simpele lijnen te kunnen trekken en om rondjes te kunnen tekenen. Het trekken van lijnen is een belangrijk onderdeel, net als vuur (hitte) voor een pan want anders kun je helemaal geen gerechten klaar maken.

Wat zijn de benodigdheden om vandaag al een start te kunnen maken?

Je hebt niet veel nodig om te kunnen beginnen. Een balpen is prima, ja een balpen. Als je een potlood hebt is dat ook goed natuurlijk. Heb je geen van beide koop dan een Sakura pigma Micron 03.

Dit zorgt ervoor dat je geen fouten kunt uitgummen hierdoor leer je veel meer en sneller. Daarnaast heb je veel papier nodig omdat je veel moet gaan oefenen. Zelf ben ik wel een voorstander van een schetsboek glad zonder textuur A4 of A3 formaat minimaal 80 gram. Zou er niet teveel geld aan uitgeven, hoeveelheid is beter dan kwaliteit met oefenen als beginner.

Vandaag al beginnen met je 1e tekenles?

De ultieme stap voor stap teken lessen voor beginners en gevorderden door middel van het teken Alfabet, leer met simpele vormen bijna alles volledig in 3D en uit het hoofd te tekenen zonder talent!

In 3 lessen leer je:

Hoe jij zonder ooit een potlood hebt aangeraakt uit het hoofd objecten kan tekenen in een fractie van de tijd; zonder overtrekken of na tekenen!
Een makkelijke gebruikte techniek hoe je een potlood beter kunt vasthouden.. genegeerd door 99% van de teken leraren
Ideaal voor de beginnende tekenaar, met wat motivatie kan jij echt leren tekenen!

Wil je mijn beste tekenlessen ontvangen? Vul je voornaam en een geldig email adres in en de lessen worden dan automatisch naar je toe gestuurd:

Leren tekenen is nog nooit zo leuk en simpel geweest.
Je gegevens zijn 100% veilig door het SSL certificaat.
× Hoe kan ik je helpen?