Leren Tekenen

LEREN TEKENEN

VOOR BEGINNERS!

Snel en makkelijk leren tekenen met potlood als beginner.

Kan ik het beste leren tekenen met potlood? Dit is waarom je als beginner beter geen potlood kunt gebruiken ik leg je uit waarom…

Wanneer je aan tekenen materialen denkt zul je waarschijnlijk denken aan papier en een potlood en een gum. Maar laat ik jou nu vertellen dat je beter niet kunt beginnen met een potlood. Maar wat dan wel!? Laat ik me eerst even supersnel voorstellen mijn naam is Carlo en ik geef tekenles hier op mijn website en op YouTube!

Oja nou om antwoord op je vraag te geven nou INKT! ja blauwe inkt, zwarte inkt, rode inkt het maakt allemaal niet uit als het maar inkt is het liefst van een stift, rollerbal of gel pen NEEE niet zo’n dikke fatsige viltstift zoals je ze kent.

stift

Ik bedoel meer zo iets als dit:

fineliner-leren-tekenen

Ja dit dus een fineliner! met een hele fijne punt zoals 0.5 of 0.3

Maar waarom dan? Nou omdat je inkt eigenlijk niet kunt uitgummen, hierdoor forceer jij jezelf om het object dat je aan het tekenen bent opnieuw te tekenen als het mislukt. Ja maar Carlo ik ga toch echt niet een portret of een auto of een landschap die ik voor het eerst teken waar ik 2 uur lang aan gewerkt hebt weggooien en overnieuw beginnen?

Ja dit is dus fout, de meeste nieuwe tekenaars denken dat ze al gelijk moeilijke dingen kunnen tekenen. Moest je niet eerst leren tellen voordat je optelsommetjes kon maken? Ja precies en om dit te oefenen gebruiken we hele simpele vormen die we keer op keer overnieuw tekenen om straks met die simpele vormen alles te kunnen tekenen!

Omdat we deze simpele vormen dan niet kunnen uitgummen forceer ik jou om naar je fouten te kijken en die te corrigeren zonder het even makkelijk weg te gummen en daarom zijn deze fineliners fantastisch om mee te leren tekenen. Als je al een potlood of een normale pen in huis hebt kun je vandaag ook al beginnen met tekenen door mijn tekenenles op YouTube te volgen of je in te schrijven voor mijn gratis tekenlessen. Je hebt niet perse een fineliner nodig om te beginnen!

Les 1


Waar koop ik deze fineliners Carlo?

Ik verkoop geen teken materialen op de website maar ik raad je aan om je lokale teken winkel te ondersteunen en de winkel binnen te stappen of online te bekijken. De fineliners die ik gebruik zijn de Pimga Micron voornamelijk in maat 0.8, 0.5 en 0.3 De Staedtler fineliners en/of andere merken zijn ook prima. Deze pennen zijn perfect om mee te beginnen in maat 0.5!

Pigma Micron

Daarnaast gebruik ik zelf ook veel rollerbalpennen ik heb bijna elk bekend merk gebruikt. Mijn favoriete rollerbalpen zijn van het merk Pilot Pen. Ik koop dan meestal de pilot g-tec c4 (gelpen niet navulbaar) en voor de hervulbare vloeibare inkt pennen koop ik de hi tecpoint v5. Ik koop altijd 2 verschillende kleuren zoals rood en zwart of blauw en zwart zo kan ik met meerdere lagen tekenen!

rollerbalpennen

Waarom leren tekenen met potlood?

Ik heb al wat ervaring met tekenen en ik wil toch graag ook leren tekenen met potlood wat kan ik dan het beste kopen Carlo? Laat ik eerst vertellen wat de functie van een potlood is. Een potlood is gemaakt van grafiet en grafiet bestaat uit koolstof deze koolstof in potloden hebben verschillende gradaties van 12B (zacht) tot 6H (hard). De reden daarvoor is dat je met een zachtere grafiet (waar meer olie mee vermengt is) je verloopjes (gradaties) mee kunt maken.

Deze gradaties zorgen voor de belichting van het object. Het potlood heeft dus een dubbele functie van lijnen; vormen trekken (contouren) en belichting. Het probleem is als jij als beginner de basis fundering zou overslaan en gelijk zou overgaan naar de belichting je een slecht resultaat kunt verwachten dat niet helemaal klopt zoals dit:

Ook schilderen valt naar mijn mening onder belichting en kleur. Wil je meer leren over de fundering van tekenen en hoe je echt objecten omtovert van een misvormd 2D object na een levensecht object met diepte? Lees dan Leren tekenen: de 3 beste manieren.

Nu wil het niet zeggen dat je niet met een potlood kunt leren tekenen. Als je al een potlood hebt liggen gebruik hem dan! Als je een nieuw potlood wilt kopen koop dan een 2B of een HB potlood, zelf heb ik een hele set van potloden:

potlood set

Van alle potloden vind ik een mechanisch potlood erg fijn en leuk om mee te tekenen. De mechanische potloden kun je ook al heel goedkoop kopen en heeft vaak een navulling nodig van 0.5 milimeter. Als je gelijk een hele luxe mechnische die altijd scherp blijft koop dan een Japanse uni ball kuru toga. Dit is de Rolls Royce onder de mechanische potloden. Een goedkope van 1 euro bij de Action werkt trouwens ook helemaal prima!

mechanisch potlood

Uiteindelijk gaat het erom waarmee jij het meest plezier mee beleeft, heb je een echt een hekel aan fineliners dan gebruik je toch gewoon een potlood.. als je maar oefent!

Als ik toch de gum wil gebruiken welke kan ik dan het beste kopen?

Liever niet hoor beter leer je van je fouten, maar als het echt moet koop dan een kneedgum! Je kunt deze in elke vorm kneden om zo precies te gummen of om highlights te maken in je belichting. Ik maak ook gebruik van een traditionele gum maar dan in pen vorm een Tombow Mono Zero.

kneedgum

Wat heb ik echt nog meer nodig Carlo om gelijk te starten?

PAPIER! Goedkoop minimaal 80 Gram en glad zonder textuur in A4 of A3 formaat afhankelijk van je voorkeur. De reden dat je geen duur papier moet halen is omdat je met oefenen heel veel papier nodig hebt. Je kunt met gemak meerdere schetsboekjes vullen met de oefeningen die ik je geef.

Is dit alles?

Een goedkope liniaal of geodriehoek! Een stalen liniaal of er een van plastic koop het liefst een liniaal die zo dun mogelijk is, dikke linialen zijn niet fijn vind ik. Mocht je voor een potlood kiezen koop nog een puntenslijper. Ik heb er een van Derwent die alle rotzooi opvangt.

puntenslijper

Oke kan ik dan beginnen of heb ik nog kleuren nodig?

Optioneel kun je nog een set met markers halen zoals een copic of promarker set van 6 stuks die ik heb met verschillende grijswaardes. Dit is een makkelijke manier om een begin te maken met schaduw/belichting om je objecten verder tot leven te brengen.

markers

Alhoewel kleur, schaduw en belichting al voor de gevorderde tekenaar is. Is het gebruik van simpele grijze stiften een leuke toevoeging om objecten bijvoorbeeld schaduw te geven zodat je tekeningen er meer uit knallen op het papier! Als je de basis van vormen onder controle hebt zul je zien dat deze methode echt werkt. Zo kan jij je verder gaan verdiepen in belichting, schaduw en kleuren om bijvoorbeeld realistisch te leren tekenen met kleur of te schilderen!

Je eerste tekenles?

Ja dit is het meer heb je niet nodig om te leren tekenen. Wil je ook makkelijk en snel leren tekenen en binnen 10 minuten al je eerste tekening maken klik hieronder op de video voor les 1!

leren tekenen met potlood
× Hoe kan ik je helpen?