Leren Tekenen

LEREN TEKENEN

over

Mijn verhaal

Ik zal je even kort vertellen hoe ik zelf heb leren tekenen. Ik was nooit echt goed in tekenen en had vroeger eigenlijk nooit echt spectaculaire cijfers op school voor tekenen. Toen ik begon was alles plat 2 dimensionaal en lelijk, andere klasgenoten kregen vroeger vaak betere cijfers dan ik. Ik was dan best gefrustreerd hoe krijgen andere mensen die diepte in hun tekeningen. Ik had het gevoel dat ik niet goed genoeg was om tekenen. 

Ondanks dat het tekenen vroeger als kind wel mijn leukste vak was had ik wel de motivatie maar toch twijfelde ik soms nog. Nu iets voorruit in de tijd was ik wat ouder geworden en ik dacht bij mezelf toen ik het tekenen opnieuw wou oppakken, ben ik hier niet te oud voor om het nu nog te leren, heb ik het inzicht wel hiervoor, kan ik het wel, misschien heb ik niet genoeg talent? 

Ik heb het tekenen een hele poos achter mij gelaten en opgegeven totdat ik op een dag aan het opruimen was en een doos ben tegengekomen waar op stond geschreven tekeningen.

Met vreugde herleefde ik weer de leuke tekenlessen van vroeger. Ik besefte eigenlijk hoeveel plezier je kan hebben met iets simpels als een pen of potlood, ik realiseerde mij dat het niet gelijk mooi of perfect moest zijn als je er maar plezier uit haalt en stap voor stap blijft oefenen. 

Doordat ik weer was begonnen met tekenen heb ik met alle enthousiasme destijds een grafische studie gevolgd waar een oud leraar… letterlijk een hele oude strenge leraar met wilde grijze haren hij leek een beetje op albert einstein.

einstein

Gelukkig kreeg ik nog net niet met de liniaal er van langs als ik hem irriteerde. Maar wat hij wel deed is dat hij mij de basis van het tekenen heeft geleerd. Hij heeft mij altijd gezegd Carlo ik wil je wel leren tekenen maar je doet precies wat ik zeg en je houd je aan deze 3 simpele technieken en regels. Hij vertelde mij:

Bij nummer 1. zei hij: De basis van tekenen is het maken van simpele vormen dat moet je nooit en te nimmer vergeten. Deze vormen bestaan uit rechthoeken, driehoeken en cirkels. (Alleen al door deze eerste regel van mijn leraar merkte ik al hoe snel mijn tekeningen vooruit gingen. Al mijn platte 2D tekeningen worden opeens levensecht omdat je gebruikt maakt van bouwstenen in 3D. Met deze bouwstenen gebruik je dus 4 simpele vormen wat we ook wel het alfabet van het tekenen noemen)

Bij nummer 2. zei hij: Fouten maken dat is niet erg, daar leer je van. (Ook dit was een goede regel hoe meer fouten ik maakte hoe beter het ging omdat ik mijzelf constant aan het corrigeren was)

Bij nummer 3. zei hij Gij zult veel oefenen. Het liefst elke dag 1 of meerdere schetsen het hoeft niet lang te zijn een paar minuten is al beter als niks. Let er wel op, als je mijn lessen afraffelt en niet gemotiveerd om op te komen dagen heb ik liever niet dat je hier bent. Je verspilt je tijd dan maar lekker ergens anders. Ik wil dat je echte goede resultaten behaald zodat jij straks trots op je werk kan zijn.

Door o.a. mijn tekenleraar en zelf veel te oefenen heb ik leren tekenen. In 2020 ben ik begonnen met YouTube videos waar ik instructies geef om ook andere mensen te helpen met leren tekenen door een gestructureerde methode van technieken om op een snelle en efficiënte manier echt te leren tekenen. Wil je van 2D naar 3D gaan om portretten, mensen, gebouwen, dieren of auto’s realistischer te tekenen maar weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen tekenen kun je leren samen met mij! Je kunt vandaag direct al een start maken door mijn blog met teken tips te lezen of mijn instructievideo’s te ontvangen.

× Hoe kan ik je helpen?