Leren Tekenen

LEREN TEKENEN

VOOR BEGINNERS!

Perspectief leren tekenen als beginner! (makkelijk en snel) deel 1

Laat al je platte tekeningen tot leven komen van 2D naar 3D met perspectief leren tekenen! Dit is alles wat je moet weten om in perspectief te tekenen.

Geef je tekeningen vandaag nog diepte met 1 en 2 punts perspectief dit is hoe

Wat is perspectief leren tekenen precies en waarom zijn dit de belangrijkste oefeningen die je kunt doen om te leren tekenen? De 3 meest gemaakte fouten door beginners zijn:

1. 2 dimensionaal tekenen 2D dus niet weten hoe je met perspectief (diepte) kunt tekenen 3D
2. Niet letten op de verhoudingen (een gezicht tekenen waar het oog of de mond bijvoorbeeld scheef staat waardoor de verhouding niet meer klopt)
3. Niet gebruik maken van het teken alfabet. Dit zijn simpele vormen die je als bouwstenen kunt gebruiken om bijna alles in perspectief 3D te kunnen tekenen!

Wat is nou precies perspectief leren tekenen?

Perspectief of lijnperspectief voor tekenen, architectuur en kunst is bedacht door Filippo Brunelleschi in 1415 in Italië. Lijnperspectief is het simuleren van onze wereld op een plat vlak papier in 3 dimensies. Waar verschillende vormen van bijvoorbeeld het teken alfabet geplaatst kunnen worden op verschillende locaties (coördinaten) in de ruimte van de waarnemer (jij als persoon), om fictieve diepte te geven. Waardoor het lijkt alsof het object dat je tekent zich bevindt in 3 dimensies (3D). Deze 3 dimensies zijn 3 assen (coördinaten) X, Z en Y as.

X-Y-Z-AS

Ik leg voor jou 3 bananen neer

Stel je dus voor ik leg 3 bananen neer op de straat en elke banaan leg ik 20 meter verder neer. De eerste banaan is dus voor je gevoel heel groot want die ligt bij je voeten (jij de waarnemer). De 2e banaan is al wat kleiner en de 3e banaan kan je al bijna niet meer zien want die ligt helemaal aan het einde van de straat. Toch zijn alle bananen even groot maar voor je gevoel zijn dus de objecten die verder liggen kleiner. Dit is dus wat perspectief doet. Alle objecten worden naar een punt toe gezogen en worden voor je gevoel ook smaller ze lopen dus schuin af zoals je kunt zien met de straat hieronder en de objecten worden ook kleiner hoe dichter ze bij dat punt komen.

perspectief


De horizontale streep hierboven noemen ze met tekenen ook wel de horizon lijn

Zo dat was even moeilijk te begrijpen volg je het nog? Ja zo simpel is het je trekt een horizontale streep ergens op het papier. De hoogte van de streep simuleert dus hoe hoog of hoe laag jij kijkt naar de horizon. Je ziet dus meer van de grond of je ziet meer van lucht en als jij je hoofd recht houdt dan zou de streep ongeveer in het midden staan net als in de echte wereld!

Alles magisch laten verdwijnen

In het midden zie je een zwarte stip dit is dus waar alle lijnen samen komen en verdwijnen op de horizon lijn. Dit noemen ze het verdwijnpunt. Deze lijnen kunnen jou helpen om te begrijpen waar de objecten heen moeten wijzen naar welk verdwijnpunt. In dit geval is het dus het verdwijnpunt die in het midden staat. Het trekken van deze rechte schuine lijnen in perspectief zijn in de echte wereld vaak dus niet zichtbaar maar soms ook wel bijvoorbeeld bij een trein spoor.

Wanneer je het object dat je tekent dus 1 verdwijnpunt heeft maken we gebruik van 1 punts perspectief. In de echte wereld is alles 3 punts perspectief. Omdat in de echte wereld niks nagebootst wordt zijn er altijd 3 punten waar objecten heen gezogen worden. Afhankelijk waar jij als kijker (de waarnemer) met je ogen naar kijkt kunnen wij zeggen dit is 1 punts 2 punts of 3 punts. Deze punten zijn dus hulpmiddelen voor de tekenaar zodat jij zelf kunt bepalen hoe jou object waargenomen moeten worden op papier in 1 punt 2 punt of 3 punts perspectief.

Met perspectief leren tekenen zijn er maarliefst 5 punt perspectieven

Ik wil je graag even laten zien hoe in het echte leven elk punt perspectief er uit ziet. Met tekenen zijn er dus in totaal 5 punten. Maar voor beginners en ook voor gevorderden zijn 2/3 punten eigenlijk genoeg om alles in de wereld te kunnen tekenen. Als beginner zijn 1 punt en 2 punts perspectief meer dan genoeg om zeer indrukwekkende beelden te creëren waardoor het lijkt alsof jij opeens een meester van het tekenen bent geworden door het beheersen van 3D. Perspectief is het meest belangrijke en meest indrukwekkende methode wat 99% van de beginners vergeet om beter en mooier in 3D te leren tekenen.

Hier zie je een foto van 1 punt en 2 punt perspectief. De 2e foto heeft dus 2 verdwijnpunten kun je zien waar de verdwijnpunten heen gaan op de horizon?

Dit is 3 puntsperspectief het lastige van 3 punts perspectief is dat het 3e punt zowel naar boven kan wijzen als naar onderen. Dit noemen ze dan de worms eye view of de birds eye view. Je gebruikt dit dus bij objecten die de diepte of de hoogte in moeten gaan. Dit wordt dus bepaald of jij naar beneden kijkt of naar boven kijkt. Ook heeft dit met de diepte te maken hoe hoog jij staat van de grond af. Bij de birds eye view kan je natuurlijk in een ander gebouw zitten of een helikopter die naar benden kijkt. Kun je bij de worms eye view de horizonlijn en 3 verdwijnpunten al ontdekken?

Je ziet dus dat veel van deze perspectieflijnen samen met de verdwijnpunten van de pagina af lopen. Dit heeft dus te maken met de plaatsing van je verdwijnpunten. Goed om te onthouden is dat hoe dichter je de verdwijnpunten bij elkaar zet hoe extremer het perspectief. Wil je dus een tekening hebben die er natuurlijk uitziet plaats ze dan zo ver mogelijk uit elkaar of van de pagina af. Hoe langer je tekent hoe makkelijker het perspectief leren tekenen gaat als je eenmaal door hebt hoe het trucje werkt dan is het heel leuk om objecten in 3D te tekenen.

4 en 5 punts perspectief ook wel fish eye genoemd dit komt omdat de camera lens (fish eye) een extreme bolling heeft net als de oog van een vis. Dit is dus een vorm van extreem perspectief waar alle perspectief lijnen en objecten gebogen worden bijvoorbeeld met een reflectie van een gebogen spiegel. Dit is de moeilijkste vorm van perspectief absoluut niet aan te raden aan beginners probeer eerst 1 punts maar haha. Dit is gewoon om even te laten zien aan jou wat er mogelijk is met perspectief. Gelukkig heb je 4 en 5 punts perspectief helemaal niet nodig om de mooiste illustraties en schilderijen te maken!

Deze perspectieflijnen en verdwijnpunten zijn dus een hulpmiddel voor perspectief leren tekenen. In mijn tekenlessen leer je dus ook zonder deze hulplijnen tekenen en kun je doormiddel door het teken alfabet alles leren tekenen in perspectief. Vind je dat ik jou goed heb geholpen met deze les over perspectief? Je kunt nu direct ook de video lessen starten die bij dit artikel hoort. Klik hieronder op het plaatje om de videoles te starten!

leren-tekenen-les-1

× Hoe kan ik je helpen?